Kiotari

Malé letovisko Kiotari na ostrově Rhodos v Řecku je poměrně nové, vzniklo totiž teprve v 90. letech 20. století. Původně to byla rybářská vesnička, které patřila k nedaleké obci Asklipion.

ostrov-rhodos-kiotari-plaz

Kiotari leží přibližně 10 kilometrů od města Lardos, přesněji u pobřeží na východní straně ostrova Rhodos. Podle archeologických nálezů bylo Kiotari osídleno zřejmě již v období antiky.

Cestovní ruch se zde začal rozvíjet až v 90. letech 20. století. V letovisku Kiotari i v jeho nejbližším okolí tak bylo postupně postaveno několik luxusních hotelových areálů s konceptem all inclusive.

Ale ještě dnes najdete v Kiotari původní taverny, které nabízejí výborné místní speciality. Doporučujeme například návštěvu taverny Lighthouse (Maják).

Pláže, které tvoří většinou písek s oblázky, jsou umístěné obvykle v menších a klidných zátokách. Hlavní pláž Kiotari je ale převážně písečná a do moře se svažuje jen velmi pozvolna, což na dovolené v Řecku ocení hlavně rodiny s malými dětmi.

Z Kiotari můžete podniknout také nějaké ty výlety po ostrově Rhodos zapůjčeným autem. Zajímavá je například vesnička Asclipio, kterou najdete směrem do vnitrozemí asi 4 km daleko.

Vedle Lardosu je jistě jednou z nejkrásnějších vesnic na ostrově Rhodos. Z ruin johanitského hradu, který pochází z 15. století, budete mít krásný výhled na Kiotari a celý jih ostrova Rhodos. Nádherný je i západ slunce, který si můžete vychutnat z nedaleké taverny.

Za vidění stojí i kostel v Asclipio, Kimissis Tis Theotukou z 11. století nedaleko Kiotari. Se svými freskami ze 17. století a po rozsáhlé rekonstrukci v posledních letech, je teď jeden z nejkrásnějších kostelů na ostrově Rhodos.

Z Kiotari se můžete vydat i autobusem na poznávaní ostrov Rhodos, zajímavé jsou výlety s dobře informovaným průvodcem.

Tagy:, , , , , , , , , , ,

Napsat komentář